Zahlieňujúce potraviny

Mám na sebe jednoznačne odskúšané, že niektoré potraviny spôsobujú hlieny, alebo eskalujú prebiehajúce soplenie. Tieto súvislosti nie sú možno na prvý pohľad zrejmé, ale keď si to začne človek trochu všímať, je to úplne očividné.

Číslo 1 – MLIEKO a MLIEČNE VÝROBKY

Po mlieku si to môžte všimnúť prakticky okamžite po jeho konzumácii. Zahlieňuje a okrem toho nie je také zdravé, ako nám hovorí masívna reklama. Prečo je toľko ľudí alergických na mlieko? Už to nie je to, čo bývalo.

Číslo 2 – BIELA MÚKA

Zakysluje a zahlieňuje, okrem toho poskytuje pramálo živín. Ťažko sa najeme z bieleho chleba a pečiviek, ktoré sú povylepšované rôznymi chemickými hi-tech koktejlami, aby pekne voňali a hlavne aby sa ľahko (bez riadneho kysnutia) dali vyrobiť. Preto ich musíme jesť veľa, aby sme sa zasýtili. Ani chlebíky a pečivká už nie sú to, čo bývali.

Číslo 3 – SLADKOSTI

Toto píšem podľa vlastných pozorovaní. Všetky sladkosti počas sopľavého obdobia vyradzujem a pomáha to. Predpokladám, že to súvisí s tým, že zakyslujú a organizmus sa hlienom snaží zbaviť prebytočných kyselín.

ČO ODHLIEŇUJE?

Chren a cibuľa rozpúšťajú hlieny. Matne si spomínam, že v detstve mi dávali pričuchnúť k chrenu, aby sa mi uvoľnili hlieny. Jeden recept uvádza, že čerstvý chren môžme nastrúhať, zaliať citrónovou šťavou a užívať 3-4-krát denne 1 čajovú lyžičku. Uskladňuje sa to v chladničke. Potom je tu starý známy recept na cibuľu s medom, ktorý pozná u nás asi každý.

Ďalej veľmi dobre pomáha odkyslovanie. Keď sa telo nemusí zbavovať kyselín a odpadov prostredníctvom hlienov (čo je prirodzený proces, ktorý ale prerastá do prílišnej tvorby hlienu), krásne sa vyčistí aj dýchacia  sústava. V praxi to vyzerá asi tak, že keď máme tráviaci a dýchací systém zanesený hlienom, oveľa ľahšie sa tam zachytia nejaké patogény. V takom prostredí dobre prosperujú a spravia si tam super párty.

Logicky takéto veselé patogény nechceme zatlačiť hlbšie, preto hlieny treba nechať odísť, nie potlačiť. Preto aj hovorím o rozpúšťaní hlienu a odhlieňovaní pomocou stravy, nie chemických liekov.

Dúfam, že tento článok bol užitočný. Ak máte nejaké doplňujúce informácie a svoje skúsenosti, napíšte prosím komentár. Teším sa!

  • Prvosienka

    Prvosienka jarná je výborným odhlieňovačom. Tento pekný nežný kvietok treba na jar nazbierať a nasušiť. Keď nás chytia sople a chrchle treba siahnuť na naše zásoby a pripraviť si chutný čajík. Môže sa dochutiť medom a citrónom, v takejto podobe je lahôdkou aj pre náročných detských konzumentom. Dobrú chuť!
    Táňa

  • Aas

    Tento clanok bol nie len ze neuzitocny ale priam skodlivy. Pisete tu svoje domnienky ktore sa nezkladaju na pravde. Mytus o mlieku bol uz nespocetne krat vyvrateny. Naopak cibula spolu z ryzou zahlienuju najviac. Takze odporucam citatela obratit sa na doveryhodne zdroje a neverit vsetkemu co sa na blogoch objavi.