Nákupný košík
Kapusta

Obyčajná kapusta v de luxe prevedení

Zamýšľam sa už dlhšie nad problémom, ako zjesť kapustu surovú. V surovom stave sú v nej dôležité živiny ako vitamín C a enzýmy, o ktoré by som nerada prišla varením. Je aj významným zdrojom vitamínu K, antioxidantov, omega-3 mastných kyselín, minerálov a vitamínov. Má protirakovinný a protizápalový účinok, detoxikuje a má vynikajúci liečebný účinok na trávenie. Ževraj je výborná na regeneráciu po nadmernej konzumácii alkoholu.

Kapusta
Kapusta v surovom stave obsahuje dôležité živiny ako vitamín C a enzýmy
Zdroj obrázka: www.iStockphoto.com

Tak a tu je jeden de luxe recept, ako z obyčajnej kapusty vykúzliť niečo výnimočné. Kapustový šalát v podaní ázijského bistra, či jedálne je pre mňa (ako vegetariánku) obligátnym utrpením stravníka poslednej núdze. Človek sa s tým zmieri, ale neteší ho to.

Ale to, čo sa mi dnes podarilo z kapusty vystrúhať za pomoci osmahnutých orieškov a jednej z mnohých variácií thajskej omáčky, je doslova zázrak! Chutí to fantasticky a je to zdravé. No čo už viac môžem od kapusty chcieť?

Na dve porcie šalátu potrebujeme:

Zálievka:

  • 1,5 PL sójovej omáčky
  • 0,5 PL cesnakového olivového oleja 
  • 1 PL trstinového cukru
Kešu orechy
Zdroj obrázka: www.pixabay.com

V malej miske si rozmiešame cukor v sójovej omáčke a priebežne premiešavame, čím ho povzbudíme k pozvoľnému rozpúšťaniu sa. V panvici (ideálne keramickej) nasucho, alebo s trochou oleja opražíme všetky oriešky do zlatista – získajú vynikajúcu praženú chuť, a sú v takom stave geniálnou posýpkou na šaláty. 

Nakrájame si na veľmi tenučké plátky cibuľu a kapustu. Zalejeme olivovým olejom. Oriešky nám už trochu vychladli, cukor sa už snáď rozpustil (ak nie, tak silno miešame, kým sa neuráči). A teraz príde to, čo asi každý túžobne očakáva…., áno presne tak, všetko v tejto chvíli poriadne zmiešame.

A podávame prekvapeným stravníkom :-).

Prekvapeným, ako rýchlo je to hotové a ešte viac prekvapeným, aké to je dobré.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Novinky a tipy do vašej schránky

Nakupujte výhodne a žite zdravšie