Aby ste pod stromček nedostali zopár kíl navyše

Tu je zopár tipov ako prežiť Vianoce bez nežiadúcich následkov 🙂

Radšej byť realistom

Počas sviatkov nie je veľmi vhodné snažiť sa nasilu dodržovať nejakú diétu, alebo nebodaj chudnúť. Keď do toho pôjdete s postojom „ja to vydržím“, môže to viesť naopak k prejedaniu. Určite nie je namieste snaha byť dokonalý za každú cenu, ako dobrý nápad poslúži pravidlo 80/20.

Nenalievajte sa kalóriami

Väčšina kupovaných nápojov má priveľa kalórií a sú zbytočne presladené, či už sú to limonády alebo alkoholické nápoje.

Zopár hitoviek 

Doprajte si v rozumnej miere 2-3 druhy svojich obľúbených hitoviek tejto sezóny. Je to lepšie ako sa precpať všetkého možného naraz.

Premyslené receptíky

Vyskúšajte aj nejaké zdravšie alternatívy prísad do pečenia. Skúste nahradiť v receptoch biely cukor, bielu múku, margarín, majonézu. Na pečenie koláčikov poslúži napríklad zdravšia špaldová múka, ktorá existuje aj v hladkej variácii (rozdiel oproti normálnej hladkej pri pečení ani nespoznáte). Biely cukor sa dá nahradiť trstinovým, repným nerafinovaným, kokosovým, alebo stéviou. Namiesto margarínu dajte maslo, je to aj oveľa chutnejšie. A majonéza sa dá pripraviť domáca s jogurtom. Prípadne objavujte celkom nové zdravšie recepty na internete. Určite sa všetci potešia nejakým zaujímavým novinkám na vianočnom stole.

Nemusí to byť celé o jedle

Vymyslite si nejaký špeciálny „sviatočný“ program. Veľa radosti môžete zažiť pri spoločenských hrách, prechádzkach v prírode alebo športe.  Pozornosť sa tým prenesie z telky a jedla na niečo zábavnejšie.

Pravidelné jedenie

Aj keď sa prejete, nesnažte sa to vynahradiť vynechávaním jedál. Keď príde hlad, treba si dať aspoň niečo malé, ako zeleninkový šalát, či polievku. Vynechávanie jedál spôsobuje zvýšenú hladinu glukózy a dokonca priberanie na váhe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.