Pravidlo 80/20 v stravovaní

Pravidlo 80/20 je ekonomický objav Vilfreda Pareta, taktiež nazývaný princípom nerovnováhy alebo princípom minimálneho úsilia. Toto pravidlo hovorí o tom, že existuje akási prirodzená nerovnováha medzi príčinami a následkami, vstupmi a výstupmi, úsilím a odmenou.

Napríklad, približne 80% celosvetovej spotreby energie používa 15% populácie. Alebo, 80% svetového bohatstva je v rukách 25% národov sveta. Je to jeden z tých zvláštnych javov vo vesmíre, ktoré logika zdiaľky obchádza. Používa sa hlavne na určenie kľúčových zdrojov, alebo činností, na dosiahnutie najlepších výsledkov s najmenším úsilím. Vieme si vďaka nemu určiť, čo sa oplatí robiť a čo nie.

Povedala by som, že zrejme 20% toho, čo zjeme má až z 80% vplyv na naše zdravie. Tých 20% tvoria superpotraviny nabité živinami. Ale to je iba taká špekulácia na základe tohoto zaujímavého pravidla, ktoré môže pôsobiť dosť nepravdepodobne, ale v skutočnosti sú jeho dôkazy všade okolo.

Netreba byť dokonalý

V stravovaní prináša tento princíp zdravý rozum do dodržiavania rôznych diét. Uplatňuje sa totiž tak, že nemusíme diétu dodržiavať dokonale a 20% jedál si môžeme vybrať podľa chuti. Takže jeme 80% zdravých potravín a zvyšok kľudne aj nezdravých. Proste to, na čo máme práve chuť.

80/20 pri odkyslovaní

Dôležité je toto pravidlo pri alkalickej strave. Pre udržanie acido-bázickej rovnováhy je dobré jesť 80 percent zásadotvorných jedál a 20 percent kyselinotvorných. To znamená, že napríklad ku kyselinotvornému mäsu si treba dať veľa zásadotvornej zeleniny.

V prázdnote je kľúč k plnosti

Na dobré trávenie je treba nechať 20% miesta v žalúdku prázdneho. Keď sa prejedáme, tak oslabujeme svoj tráviaci systém! Vzniká pocit plnosti, nafukovanie, alebo nám jedlo dlho leží v bruchu. Ale aby sme zistili, kedy sme na 80% plní, musíme jesť pomaly a pekne v kľude prežúvať. Potom sa budeme vždy po jedle cítiť lepšie a nie horšie, ako sa často stáva. Treba si zapamätať pocit 80-percentne plného žalúdku a prestať jesť keď už máme spokojné bruško : )

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.